2/5/09

Freelancerid

Kuigi tänapäeval on tavaliselt vabakutselised kas disainerid, kirjanikud, programmeerijad, fotograafid või illustraatorid, siis mõni sajand tagasi oli sõnal ’vabakutseline’ hoopis teine tähendus. Tol ajal olid olemas rüütlid, kes olid põhimõtteliselt palgasõdurid. Oma nime said nad selle järgi, et nad kandsid kaasa piike (ingl.k. lance) ja ühtlasi oli neil vaba valik, kelle poolel nad otsustasid võidelda.

Kuigi tänapäeval pole piik enam vajalik, siis üks asi on tolleaegsetel rüütlitel ja praegustel vabakutselistel küll ühine – vabadus valida. See on vabadus olla iseenda ülemus, valida ise oma projekte ja kliente ja omada teistsugust elustiili. Need on põhjused, miks paljud inimesed otsustavad teha karjääri vabakutselisena.

Vabakutselisena töötab inimesi erinevatelt elualadelt, erinevates riikides ja erinevate klientidega, kuid siiski on meil kõigil ka palju ühist.

Selle ajaveebi eesmärk on tutvustada sulle põhjalikult vabakutselise tööd. Anname nõu kuidas leida oma esimene projekt; mida teha kliendiga, kes keeldub maksmast ja kuidas tegeleda keeruliste klientidega. See on üldine juhend, mis aitab erinevate elukutsetega töövõtjaid.

Alustamine tööd vabakutselisena on üks põnevamaid asju, mida sa eales teed. Põnevaks teeb selle ehk loobumine oma üheksast-viieni töökohast, väjavaade olla ise oma ülemus või teadmine, et sa oled ise oma õnne sepp.

Lihtsalt öeldes on vabakutseline inimene, kes töötab iseendale. Vabakutseline pakub mingitsorti teenust, olgu selleks siis fotograafia, disain, programmeerimine või midagi muud. Peamine erinevus on see, et vabakutselisel on palju klienete ühe kindla tööandja asemel. Vabakutselised töötavad tihti kas tunnitasu, päevatasu või tükitöö alusel.

Sa võid mõelda, et vabakutseliseks olemine on lihtsalt teistmoodi töötamine, aga tegelikult on see omaenda äri ajamine. Kui sa oled vabakutseline, siis oled sa ühe-inimese firma. Mingil hetkel võid sa oma äri isegi laiendada ja palgata endale töötajaid. Kuid sa võid ka alati elukutseliseks jääda.



Klikka siia, et minna Freelancer.ee saidile


Soovitan :)

No comments:

Post a Comment